Solisti de muzica populara


 

PETRE PETRUSE
         Este salariat al institutiei ca referent de specialitate, facand totodata parte din Ansamblul Folcloric “Cununa de pe Somes”.
         Cat despre activitatea artistica al acestui solist vocal, putem arata urmatoarele:
         A facut parte din colectivul artistic al Orchestrei Profesioniste “Bistrita”, care in perioada 1970-1990 a fiintat in cadrul Consiliului Judetean al Sindicatelor Bistrita - Nasaud. Cu acea orchestra a efectuat nenumarate turnee artistice atat in tara cat si in afara acesteia, reprezentand folclorul transilvanean in tara, si folclorul romanesc, in afara.
         A colaborat cu cele mai reprezentative formatii si ansambluri folclorice din tara, aflandu-se in scena alaturi de toti marii cantareti ai muzicii populare din Romania, si alaturi de foarte multi actori ai scenei romanesti.
         Cu orchestra din care a facut parte, a imprimat in studiourile nationale de radio, un mare numar de cantece populare, unele dintre ele, fredonandu-se si in zilele noastre. Multe din acele cantece s-au regasit pe discuri Electrecord, apoi pe casete audio si video, iar in zilele noastre, pe CD si DVD.
         Dupa autodesfintarea Orchestrei Bistrita in anul 1990, s-a incadrat in munca la Ansamblul Profesionist Romanesc „Rapsodia Calimanului“ din Toplita, tot ca solist vocal, institutie in cadrul careia i-si desfasoara activitatea si in prezent, cu care a realizat multe imprimari in radio, filmari Tv, si turnee artistice in tara si in afara.
         Inca din anul 1985, anul infiintarii, a colaborat cu Ansamblul Folcloric “Balada” din Bistrita, cu care a efectuat multe turnee artistice in tara si strainatate.
          Din anul 2006, a inceput activitatea, ca referent la Centrul Cultural Municipal “George Cosbuc” Bistrita, devenind membru component al Ansamblului Folcloric “Cununa de pe Somes”, ansamblu care-si desfasoara activitatea in cadrul institutiei.
In toata perioada la care am facut referire mai sus, a fost invitat la numeroase emisiuni de televiziune locale si nationale. De asemeni a reprezentat folclorul romanesc in Bulgaria, Turcia, Grecia, Rusia, Ungaria, Austria, Franta, Elvetia, Anglia, Polonia, Cehia, Slovacia, Italia, Cipru, Mexic si Iordania.

MARIOARA SIGHEARTAU
         De sub poale de Heniu, vine Marioara Sigheartau, care alaturi de ceilalti solisti vocali ai Ansamblului Cununa de pe Somes vine sa imbogateasca lada de zeste al ansamblului.
         Absolventa a Scolii populare de arta Bistrita, sectia canto popular, este membra a ansamblului de peste 10 ani.
         In repertoriul sau abordeaza, in principal cantece de pe Valea Bargaului, dand glas si cantecelor din alte zone ale tarii.
Muzica de petrecere este una din noile sale preocupari, abordand in repertoriul sau si astfel de cantece.
         A inregistrat pana in prezent doua albume, inregistrarile fiind efectuate la Studioul Sonex Zalau si Studioul Glas Transilvan Cluj Napoca.
         Repertoriul autentic, costumatia specifica zonei pe care o reprezinta si tinuta scenica a determinat si determina pe multi realizatori ai emisiunilor tv sa o invite spre a realiza filmari.
         Cu Ansamblul Cununa de pe Somes a efectuat mai multe turnee in tara si strainatate , constituindu-se intr-un mesager autentic al valorilor spirituale romanesti.
         A reprezentat folclorul romanesc cu Ansamblul din care face parte in Italia, Franta, Austria, Germania, Grecia, Cipru, Portugalia, Spania, Iordania, Mexic etc.

 

 

 

   ADINA BAIESIU
        Nascuta la 10 iunie 1992 in Municipiul Bistrita, este eleva in clasa XI-a la Colegiul National  "Andrei Muresanu" din Bistrita, domiciliind in Municipiul Bistrita.
        A inceput sa cante, abordand in repertoriu cantece de pe Valea Somesului, deoarece parintii sai provin din satul Nepos, inca din anul 2005, la Ansamblul Folcloric "Plaiuri Somesene" al Caminului Cultural din Comuna Feldru, unde era eleva, apoi a facut parte din Ansamblul Folcloric "Doina Somesana" al Casei de Cultura Sangeorz Bai, pana in anul 2008 cand, devenind eleva in Bistrita, a intrat in randurile colectivului artistic al Ansamblului Folcloric "Cununa de pe Somes" ca dansatoare si ca solista vocala.
        A absolvit cursurile Scolii Populare de Arta, sectia canto popular.
        Cu ansamblul din Feldru a efectuat turnee in Spania si in Austria, iar cu Ansamblul Folcloric "Cununa de pe Somes" in Italia, Ungaria si Franta.
        Are in pregatire un numar de 10 cantece, care vor fi imprimate peun CD.

 

 

   ANTON TODICA
 
 A inceput sa cante in anul 1974.
 Laureat al Festivalului „ Cantarea Romaniei”
 A efectuat numeroase turnee atat in tara cat si in strainatate alaturi de ansamblurile 
  "Nunta Zamfirei”, „ Dor Romanesc” , Orchestra populara Bistrita si
   Ansamblul "Cununa de pe Somes”
 A participat la numeroase emisiuni radio si tv.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  CRISTINA LIVIA SCURTU

 

      Are 15 ani si este eleva la Colegiul National “ George Cosbuc” Nasaud. A inceput sa cinte la varsta de 5 ani, participand la numeroase festivaluri si concursuri de muzica populara a castigat importante premii cum ar fii:
          Trofeul Festivalului concurs „ De Ispas la Nasaud”
          Trofeul Festivalului „ Floare de lotus”,
          Trofeul Festivalului concurs „ Doina, doina cantec dulce”
          Premiul I la Festivalul „Maria Surpat si Mina Paslaru”
          Premiul I la Festivalul „Tineretii”
          Premiul I la Festivalul concurs „Troesmis”
 
        A reusit in decursul celor 10 ani de activitate artistica sa aduca in fata publicului doua albume de muzica populara care se intituleaza „ Eu horesc lumea mi-i draga” si „ Frumusica-s ca floare”
        In prezent este eleva la Scoala Populara de arte sectia canto la clasa d-nei prof. Rozalia Fuca Tomescu , dar studiaza si pianul cu d-na Elvira Botos.
 
 
 
 
 
 
 
   OCTAVIA  ANDRONESI

 

     Octavia Andronesi, are 17 ani si este eleva la Colegiul National "Andrei Muresanu", profil stiinte ale naturii.
        Pe langa activitatile scolare, muzica este o pasiune care o intregeste ca om.Ii place sa cante, ii place sa imbrace  frumosul nostru costum de pe Valea Somesului Canta de la o varsta frageda si a avut norocul sa aiba un dascal priceput, pe doamna Valeria Peter Predescu.
         A participat la multe concursuri, printre care:
            "Miorita", concurs care s-a tinut la Toplita si unde a obtinut  locul III
            "La portile dorului"- Locul III si mai tarziu locul I
            "Pana de paun"- Premiul special "Valeria Peter Predescu",
si la unul dintre cele mai importante concursuri nationale, si anume la "Rapsodia Romaneasca", care s-a desfasurat la Bucuresti, a obtinut locul I.

 

 

 

 

 

 

  DIANA RUS 
Contact
Centrul Cultural Municipal "George Cosbuc" Bistrita
Tel: 004 0263 211691
Fax: 004 0263 218560
e-mail: casa_de_cultura_bn@yahoo.com
Bistrita, str. Albert Berger, nr. 10, cod 420009, BN, Romania

 
Noutati
Va informam ca sediul oficial al institutie noastre, momentan se afla in reabilitare totala. In aceasta perioada sediul actual se afla pe str. Liviu Rebreanu, nr. 23 (pe pietonal). Va asteptam sa participati intr-un numar cat mai mare la toate manifestarile si activitatile cultural - artistice organizate sau gazduite de institutia noastra.
Stire publicata in: 30-11--0001 00:00:00

 
NewsLetter
Cei care doresc sa primeasca informatii periodice despre evenimentele noastre isi pot lasa adresa de email mai jos: