Orchestra Profesionista


Orchestra profesionista


         Orchestra profesionista a Centrului Cultural Municipal „George Cosbuc” Bistrita, a luat fiinta la data de 27 februarie 2006 la initiativa si insistentele D-lui prof. dr. Dorel Cosma, care la acea data ocupa functia de director a institutiei de mai putin de 6 luni. Cu toate acestea a reusit sa-si impuna punctul de vedere, aratand necesitatea existentei unui astfel de colectiv artistic, la nivelul institutiei, reusind sa obtina aprobarea Consiliului Local al Municipiului Bistrita, pentru incadrarea catorva instrumentisti.

         Activitatea artistica a institutiei este sustinuta, muzical, de catre orchestra profesionista, formata dintr-un numar de sapte instrumentisti – salariati si colaboratori – si un dirijor.

         De la inceputul anului 2013, orchestra a participat, alaturi de alte formatii artistice ale institutiei, la peste zece activitati artistice.

         O parte din membrii acesteia pregatesc repertoriul pe care-l vor prezenta, alaturi de o parte din Ansamblul folcloric ,,Cununa de pe Somes”, la un festival international de folclor care se va desfasura in perioada 18 – 26 aprilie 2013, in Egipt.

 


          Pe parcursul anilor orchestra si-a mai imbogatit componenta astfel ca la zi este formata dintr-un numar de 8 instrumentisti.
       Acest colectiv artistic asigura acompaniamentul tuturor formatiilor artistice ale institutiei, si nu numai, abordand in repertoriu atat folclor romanesc, prin pregatirea mai multor colaje din acest gen, cat si acompaniind formatia de dansuri si solistii vocali ai Ansamblului "Cununa de pe Somes", asigurand in acelas timp acompaniamentul grupului de solisti vocali care abordeaza in repertoriu piese de cafe concert, muzica de petrecere si romante.
        De asemeni orchestra profesionista a institutiei, asigura acompaniamentul repertoriului formatiilor institutiei si nu numai.
        O parte din instrumentisti asigura acompaniamentul solistilor de muzica usoara si clasica, apartinand institutiei.
        Orchestra dispune de costumatii adecvate fiecarui gen de muzica prezentata in scena.
        Acompaniind formatia de dansuri si solistii Ansamblului Folcloric "Cununa de pe Somes" orchestra a efectuat de-a lungul existentei sale numeroase deplasari insotind ansamblul care participa la festivaluri si concursuri artistice organizate atat la nivel national cat si international, reprezentand folclorul romanesc in Europa, Asia, Africa si America Centrala.

 

---------------


      

 

      Orchestra a mai fost condusa si  de d-na Elvira Botos, care a fost salariata a institutiei noastre din anul 1950, desfasurand o neantrerupta activitate cultural-artistica pana in 2012.
        

 

 

 

 

 

 

                                                   Ceilalti instrumentisti care compun orchestra profesionista, sunt:

    

 

 

    Andrei Barson, component inca de la infiintare, stapaneste cu profesionalism acordeonul, orga, contrabasul, chitara armonica si chitara bas. In orchestra indeplineste rolul de contrabasist ;

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

     Sorin Joldes, absolvent de studii in domeniul muzicii, stapaneste acordeonul, trompeta, orga. In orchestra indeplineste rolul de acordionist-armonie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Alexe Savu, absolvent al Liceului de Muzica, aflat in curs de absolvire a studiilor superioare in domeniu, pe langa acordeon si orga este si solist vocal.

 

 

 

 

 

 

 

 

           

 

     Onita Dan, poseda cunostinte in domeniul muzicii. A fost instrumentist la Formatia "Dor Romanesc" din Bistrita, incepand cu anul 1996. Din Orchestra profesionista face parte din anul 2008 ca instrumentist - clarinet.

 

 

 

 

 

 

 

Petre Petruse 
Contact
Centrul Cultural Municipal "George Cosbuc" Bistrita
Tel: 004 0263 211691
Fax: 004 0263 218560
e-mail: casa_de_cultura_bn@yahoo.com
Bistrita, str. Albert Berger, nr. 10, cod 420009, BN, Romania

 
Noutati
Va informam ca sediul oficial al institutie noastre, momentan se afla in reabilitare totala. In aceasta perioada sediul actual se afla pe str. Liviu Rebreanu, nr. 23 (pe pietonal). Va asteptam sa participati intr-un numar cat mai mare la toate manifestarile si activitatile cultural - artistice organizate sau gazduite de institutia noastra.
Stire publicata in: 30-11--0001 00:00:00

 
NewsLetter
Cei care doresc sa primeasca informatii periodice despre evenimentele noastre isi pot lasa adresa de email mai jos: