Corul de Camera - Appassionata -


 

          Corul „Appassionata” a ajuns la varsta deplinei maturitati artistice avand in prezent peste 30 de ani, sub bagheta dirijorului fondator al corului, profesorul Francisc Muresan. Inca de la inceputul activitatii s-a remarcat prin prestatii de inalt nivel artistic recunoscut prin: Premiul I la Festivalul Gheorghe Dima de la Brasov in ­­­­­­­­­­­1981, premiul I la festivalul „Ciprian Porumbescu” de la Suceava in 1983 si 1986, Premiul Special la Festivalul „Iosif Velceanu” de la Resita din 1982, Premiul I si Trofeul Ion Vidu la Festivalul „Ion Vidu” de la Lugoj in 1982 si altele.

          Dupa ce s-a impus pe plan local si national, a urmat consacrarea externa, Appassionata participand la multe turnee si festivaluri internationale, ca de exemplu: Italia 1982, Germania 1985, 2003, Polonia 1988, Republica Moldova 1991, Austria 1994, Franta 1994, 2000, 2004, 2006, Grecia 2002, Spania 2001, 2008, 2010, Cehia 2009, Turcia 2012.

          Repertoriul corului Appassionata cuprinde sute de lucrai „a capella” si vocal simfonice din repertoriul romanesc si universal incepand cu polifonia Renasterii, abordand toate perioadele si curentele artistice pana la creatia contemporana.

          Din multitudinea de concerte oferite in peste trei decenii, iubitorii muzicii corale melomani sau specialisti, au putut remarca bogatia repertoriului, calitatea mesajului si imagisticii sonore, toate relevand tehnica si potentialul de exprimare ale unui cor complet.

           Dirijorul Francisc Muresana absolvit in 1979 studiile Academiei de Muzica „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, avndu-i ca maestri la clasa de dirijat pe Dorin Pop si Florentin Mihaescu.

            In anul 1984 a urmat cursuri de perfectionare in tehnica si arta corala cu renumitul dirijor Marin Constantin.

       Muzician valoros si pedagog cu excelente calitati, Francisc Muresan s-a impus atat pe plan national cat si international realizand concerte de inalta tinuta artistica, obtinand peste 50 de premii la concursuri si olimpiade nationale, precum si 21 premii internationale.

Actualmente activeaza la Liceul de muzica „Sigismund Toduta” din Cluj-Napoca, ca profesor sef departament „Muzica de camera – ansambluri” si dirijor al corului mixt si orchestrei. Din 1991 dirijeaza si corul „Viva la Musica” al Forumului Democrat German din municipiul Cluj-Napoca, centru cultural de prima marime al tarii. Dar nu poate renunta la „Appassionata” si cu multe eforturi si sacrificii, vine saptamanal la Bistrita pentru repetitii astfel ca, acest copil artistic de suflet al maestrului, sa-si manifeste de-acum plenitudinea maturitatii.

 

Membrii actuali ai corului

Sopran:

Cazac Sorina

Chira Emiliana

Costea Sorina

Craciun Rodica

Farcas Viorica

Iurisniti Cristina

Leustean Mariana

Mezöfi Silvia

Moisil Dorina

Petrean Doina

Pintilescu Andreea

Pop Mariana

Pop Mihaela

Susnescu Rodica

Alto:

Biris Kertesz Ornela

Brendea Codruta

Câmpan Antita

Ciobanu Mihaela

Dragusin Nastasia

Fuca Rozalia

Gusat Lenuta

Iordan Floarea

Patrasciuc Marina

Runcan Cornelia

Rus Simona

Tampanaru Monica

Tenor:

Barsan Dorin

Campan Ioan

Chira Mircea

Ciherean Tomita

Encean Ionut Adrian

Bas:

Biris Kertesz Doru

Branisteanu Gheorghe

Cazac Alin

Costea Ioan

Gusat Ioan

Harsan Far Iuga Cristian

Leustean Ioan

Rusu Virgil

Patrasciuc Ovidiu

 

 

 

 
 
Contact
Centrul Cultural Municipal "George Cosbuc" Bistrita
Tel: 004 0263 211691
Fax: 004 0263 218560
e-mail: casa_de_cultura_bn@yahoo.com
Bistrita, str. Albert Berger, nr. 10, cod 420009, BN, Romania

 
Noutati
Va informam ca sediul oficial al institutie noastre, momentan se afla in reabilitare totala. In aceasta perioada sediul actual se afla pe str. Liviu Rebreanu, nr. 23 (pe pietonal). Va asteptam sa participati intr-un numar cat mai mare la toate manifestarile si activitatile cultural - artistice organizate sau gazduite de institutia noastra.
Stire publicata in: 30-11--0001 00:00:00

 
NewsLetter
Cei care doresc sa primeasca informatii periodice despre evenimentele noastre isi pot lasa adresa de email mai jos: