Festivalul concurs - Bistrita Folk - noiembrie


Festivalul Concurs National "Bistrita Folk"

 

 


         Nasterea, ascensiunea, si apogeul unui fenomen de talia muzicii folk are radacini undeva prin ani ‘60 cand se resimt primele influente americane dintr-un current musical care avea sa devina foarte raspandit in intreaga lume.
         Muzica folk poate fi definite ca “muzica oamenilor de rand” la o prima traducere a cuvantului american “folks” si in general exprima baladele oamenilor de rand, de aici fiind numita ca gen muzica folk. Versurile acestor cantece erau directe, aducand in discutie problemele vietii cotidiene, povestind destine sau de multe ori protestand impotriva nedreptatilor sociale.
         In Romania, folkul ajunge abia dupa jumatatea anilor ‘60, cand primele cantece folk au erupt si au influentat tinerii acelor vremuri. Mediul studentesc, cum era si normal, era cel mai pregatit sa preia chemarea folkului. Dintre promotorii fokului acelor vremuri amintim pe Doru Stanculescu, Marcela Saftiuc, Mircea Florian, Mircea Vintila, Valeriu Sterian, Dorin Liviu Zaharia, Dan Andrei Aldea, Nicu Alifantis, Nicu Vladimir, Victor Socaciu, Florian Pitis, sunt doar cateva nume … pe care o parte ii mai ascultam si in zilele noastre.


        

         Pentru ca este un gen muzical atit de indragit si apreciat de oameni, la Bistrita datorita initiativei unui impatimit cantautor indragit pe nume Florin Sasarman an de an sub egida Centrului Cultural Municipal Bistrita, deja cunoscutul Festival Concurs “Bistrita Folk” care in 2010 a ajuns la editia a XI-a.
         Cum in municipiul nostru si in Romania in general sunt foarte multi iubitori si interpreti ai acestui gen muzical acest lucru se reflecta in salile pline care devin neincapatoare la recitalurile numelor sonore precum Ducu Berti, Vasile Seicaru, Vali Serban, Marcela Saftiuc, Mircea Baniciu, si altii.
La fiecare editie se prezinta la concursul din cadrul acestui festival, tineri si interpreti din toate colturile tarii, ei fiind animati de dragostea pentru muzica folk, de conditiile foarte bune oferite de organizatori dar si de premiile semnificative puse in joc. Se stie deja ca pentru majoritatea laureatilor acestui concurs, datorita juriului de specialitate din care fac parte personalitati consacrate ale genului, castigarea unui loc fruntas poate insemna si o rampa de lansare a celor dornici de afirmare.
         De la editie la editie acest festival devine tot mai important lucru care plaseaza Bistrita intre cele mai importante orase ale tarii care cultiva folkul, si cum muzica buna si de calitate va avea mereu sustinere si adepti, povestea folkului ramane una deschisa, una fara sfarsit pentru ca inca exista si azi un tanar care undeva in Romania invata sa cante la chitara pentru ca iubeste acest gen muzical … de suflet.

Mihai Berbunschi 
Contact
Centrul Cultural Municipal "George Cosbuc" Bistrita
Tel: 004 0263 211691
Fax: 004 0263 218560
e-mail: casa_de_cultura_bn@yahoo.com
Bistrita, str. Albert Berger, nr. 10, cod 420009, BN, Romania

 
Noutati
Va informam ca sediul oficial al institutie noastre, momentan se afla in reabilitare totala. In aceasta perioada sediul actual se afla pe str. Liviu Rebreanu, nr. 23 (pe pietonal). Va asteptam sa participati intr-un numar cat mai mare la toate manifestarile si activitatile cultural - artistice organizate sau gazduite de institutia noastra.
Stire publicata in: 30-11--0001 00:00:00

 
NewsLetter
Cei care doresc sa primeasca informatii periodice despre evenimentele noastre isi pot lasa adresa de email mai jos: